Verhagen: Internationaal Strafhof moet einde van straffeloosheid betekenen

Het is van groot belang dat mensen die oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide begaan, hun straf niet ontlopen. Daarom is het Statuut van Rome zo belangrijk. Het heeft de grondslag gelegd voor een permanent Internationaal Strafhof, een kristalhelder signaal dat er een eind moet komen aan straffeloosheid. Dat zei minister Verhagen bij de viering van het tienjarig bestaan van het Statuut van Rome.

De jubileumviering in het Vredespaleis werd bijgewoond door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima. Onder de genodigden bevonden zich verder diplomaten, leden van internationale gerechtshoven, medewerkers aan de totstandkoming van het Statuut en wetenschappers.

“Het gevecht tegen straffeloosheid is een gevecht van Nederland,” verzekerde Verhagen (Buitenlandse Zaken) zijn toehoorders. “De rechten van de mens gelden voor iedereen, altijd en overal en ze gelden zeker voor de slachtoffers van internationale misdaden, misdaden die het Internationaal Strafhof onderzoekt.” Verhagen zei zich in te zullen zetten om zoveel mogelijk landen het Statuut van Rome te laten ondertekenen, waaronder de Verenigde Staten

Verhagen zou graag zien dat de daders achter het internationaal terrorisme voor het Internationaal Strafhof worden gebracht. “Als de nationale rechtsgang tekort schiet, zouden we de potentie van het gerecht moeten benutten,” zei Verhagen.

Verhagen is trots dat het Internationaal Strafhof is gevestigd in Den Haag, de juridische hoofdstad van de wereld. “Net als in de eerste tien jaar zal Nederland als gastland ook in de toekomst zijn uiterste best doen om het Strafhof te steunen,” aldus Verhagen. Zo neemt Nederland de tijdelijke huisvesting voor zijn rekening en is er het terrein van de voormalige Alexanderkazerne in Den Haag ter beschikking gesteld voor de permanente huisvesting van het Strafhof.

Het Statuut van Rome werd in 1998 door de Verenigde Naties aangenomen. Het werd vier jaar later van kracht, toen 60 landen zich bij het Strafhof hadden aangesloten. Inmiddels zijn dit er 106. Sinds de start van het Strafhof in 2002 zijn er onderzoeken geopend naar misstanden in vier landen: Oeganda, de Democratische Republiek Congo, de Centraal- Afrikaanse Republiek en Soedan. Tot nu toe vaardigde het Strafhof twaalf arrestatiebevelen uit, waarvan er vier met medewerking van staten zijn uitgevoerd.