Verhagen kondigt internationaal initiatief veilige levering kernbrandstof aan

Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland, de drie partners van het uraniumverrijkingsbedrijf Urenco, organiseren een internationale conferentie over de veilige levering van kernbrandstof. Dat kondigde minister Verhagen vanavond aan tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer.

De conferentie komt voort uit een initiatief van Verhagen (Buitenlandse Zaken), zijn Britse collega Miliband en Duitse collega Steinmeier om binnen het Internationale Atoomagentschap (IAEA) afspraken te maken om de ongecontroleerde verspreiding van verrijkt uranium - de grondstof voor kernwapens - tegen te gaan.

Steeds meer landen hebben plannen voor de bouw van kerncentrales en het vervaardigen van nuclaire brandstof. Nederland wil ertoe bijdragen dat landen die kernenergie willen gebruiken, kunnen beschikken over kernbrandstof zonder dat die kan worden aangewend voor het maken van kernwapens. Dat zou mogelijk zijn door verzekerde levering onder strikt internationaal toezicht.

Voor de internationale conferentie - op expertniveau - zullen rond de dertig landen worden uitgenodigd. Er zal een open discussie plaatsvinden met landen die nog geen gebruik maken van kernenergie, maar hebben aangekondigd dat te overwegen of daartoe besloten te hebben. Ook landen die beschikken over verrijkingsfaciliteiten, ontvangen een uitnodiging.