Verhagen maakt Nederlandse zorg om Al Mansouri kenbaar aan ambassadeur Iran

Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen heeft dinsdag aan de Iraanse ambassadeur zijn grote zorg kenbaar gemaakt over het lot van Abdullah Al Mansouri. Volgens onbevestigde berichten zou Al Mansouri, een Nederlander die in Iran gevangen zit op beschuldiging van terroristische activiteiten, ter dood zijn veroordeeld.

Tijdens het gesprek met Verhagen gaf ambassadeur Ziaran aan dat berichten over een vonnis en een op handen zijnde executie ongegrond waren. De Iraanse autoriteiten zullen Nederland informeren als de rechter een vonnis heeft gewezen. De Iraanse ambassadeur liet ook weten dat het bovendien mogelijk is tegen een uitspraak in beroep te gaan.

Minister Verhagen volgt de zaak sinds zijn aantreden nauwgezet en grijpt elke kans aan om de Iraanse autoriteiten duidelijk te maken dat Al Mansouri als Nederlander recht heeft op onze hulp en consulaire bijstand. 'Ik heb mijn Iraanse collega Mottaki persoonlijk gewezen op de afspraken ten aanzien van een eerlijk en openbaar proces,' aldus Verhagen. Nederland wil dat Iran eerdere toezeggingen nakomt dat de Nederlandse ambassade aanwezig kan zijn bij de rechtsgang.

De mensenrechtenactivist Al Mansouri woont sinds 1989 in Nederland en heeft de Nederlandse en de Iraanse nationaliteit. In mei 2006 is hij in Syrië gearresteerd en uitgeleverd aan Iran. Hij staat in zijn geboorteland terecht omdat hij voorzitter is van een organisatie die opkomt voor Arabische Iraniërs. In 2001 ontving Al Mansouri in Nederland een koninklijke onderscheiding voor zijn inzet voor de mensenrechten.