Verhagen: maatwerk nodig voor gedetineerden in buitenland

'Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan in het buitenland gedetineerde Nederlanders niet uit de gevangenis halen, wel kunnen we ze tijdens de detentie begeleiding bieden. Daar is maatwerk voor nodig. ' Dat zegt minister Verhagen in het kerstnummer van de 'Gezant', een blad voor Nederlandse gedetineerden in het buitenland.

Nederlandse gedetineerden die onder zware omstandigheden in het buitenland vastzitten, worden intensiever begeleid dan anderen. Door het bieden van maatwerk kunnen de beperkte middelen zo effectief mogelijk worden ingezet.

Verhagen wil benadrukken dat Nederlanders in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor hun daden. Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken besteedt veel aandacht aan preventie om te voorkomen dat Nederlanders in het buitenland toch in aanraking komen met justitie.

Het televisieprogramma Vreemde Tralies van de EO (serie over Nederlandse gedetineerden in het buitenland) is bijvoorbeeld een co-productie met het ministerie. Ook heeft het ministerie een lespakket verzorgd voor het VMBO, de HAVO en het VWO, beheert het de site www.drugssmokkel.nl, en geeft het diverse folders uit over dit onderwerp.

In het buitenland veroordeelde Nederlanders en hun familieleden hebben vaak hoge verwachtingen van wat Buitenlandse Zaken of een Nederlandse ambassade kan doen. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft hier begrip voor, maar wil de verwachtingen bijstellen. 'Nederland kan die mensen niet zomaar uit de gevangenis halen. Maar we voorzien wel in een aanzienlijk pakket van begeleiding', nuanceert hij in de Gezant.

De Gezant is een uitgave van de Stichting Epafras. De stichting verzorgt het pastoraat en diaconaat onder Nederlanders in buitenlandse gevangenissen, en ontvangt daarvoor een financiële bijdrage van het ministerie van Buitenlandse Zaken.