Verhagen: meer doen tegen verspreiding van chemische wapens

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) moet zich blijven inzetten om de verspreiding van chemische wapens tegen te gaan en deze wapens wereldwijd te vernietigen. Dat zei minister Verhagen in zijn openingstoespraak voor een conferentie van het Chemische Wapensverdrag, die in Den Haag van start ging.

“Het risico dat deze wapens in handen vallen van terroristen wordt groter. We moeten alert blijven op nieuwe uitdagingen die samenhangen met de verspreiding van massavernietigingswapens waaronder chemische wapens,” zei Verhagen (Buitenlandse Zaken) in Den Haag. De minister prees de OPCW en het Chemische Wapensverdag als succesvolle voorbeelden van internationale samenwerking op het gebied van ontwapening.

Verhagen riep op tot wereldwijde ratificatie van het Chemische Wapensverdrag, met name in het Midden-Oosten. Hij riep de lidstaten op tot volledige uitvoering van het verdrag door goede nationale wetgeving. Het tempo om de bestaande voorraden chemische wapens te vernietigen moet worden opgeschroefd. Vooral de Verenigde Staten en Rusland moeten meer doen om de afgesproken deadline in 2012 te halen.

Met zijn toespraak opende minister Verhagen de tweede vijfjaarlijkse Toetsingsconferentie van het Chemisch Wapenverdrag. Dit verdrag is in 1997 in werking getreden en omvat een verbod op alle chemische wapens. De OPCW ziet toe op de uitvoering van het verdrag dat inmiddels door 183 landen is ondertekend. Verhagen opende de conferentie omdat Nederland gastland is van de OPCW.