Verhagen: Nederland erkent uitslag verkiezingen Zimbabwe niet

Mugabe heeft door het geweld tegen de oppositie en tegen de bevolking het morele recht verspeeld om het volk van Zimbabwe te regeren en naar buiten toe te vertegenwoordigen. Dat verklaart minister Verhagen in een reactie op berichten dat Mugabe de overwinning in de gisteren gehouden presidentsverkiezingen zal opeisen.

“De verkiezingen waren een farce, en de uitslag is van nul en generlei waarde,” aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken). “Door het enorme geweld en de terreur van de regering tegen de oppositie en de bevolking hadden ze nooit plaats mogen vinden. Dat is ook op de verkiezingsdag zelf weer gebleken: mensen zijn op grote schaal hardhandig gedwongen om te stemmen. Nederland roept alle regeringen en internationale organisaties op deze uitslag niet te erkennen.”

Nederland is van oordeel dat nu internationale druk moet worden opgevoerd om te komen tot een overgangsregering, waarin een belangrijke rol voor de Movement for Democratic Change van oppositielieder Tsvangirai is weggelegd. Deze regering kan het bestuur over het land tijdelijk in handen nemen totdat de tijd rijp is voor verkiezingen die wel echte vrij en eerlijk zijn.

Verhagen wil dat de internationale gemeenschap zich bezint op manieren om de druk op het regime verder te vergroten als onderhandelingen geen resultaat opleveren en het lijden van de bevolking van Zimbabwe nog langer wordt gerekt. “Ik vind dat sancties moeten worden verbreed en verscherpt. Wij hebben in de EU al voorstellen gedaan voor aanscherping sancties, zoals een handelsverbod op luxe goederen.”

Verhagen voerde vanochtend telefonisch overleg met Tsvangirai over de situatie. De oppositieleider vroeg de internationale gemeenschap actie te ondernemen om te komen tot een vorm van bestuur die de wil van de mensen in Zimbabwe weerspiegelt.