Verhagen: Nederland respecteert Europese ambities Montenegro

Nederland heeft respect voor de Europese ambities van Montenegro. Dat zei minister Verhagen vrijdag in Den Haag in een gesprek met de Montenegrijnse vice-premier Gordana Djurovic.

“Hoewel er nog veel hervormingen zullen moeten plaatsvinden, gelooft Nederland dat de toekomst van Montenegro en de andere landen in de regio, in Europa ligt”, aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Montenegro verklaarde zich in juni 2006 onafhankelijk van Servië. De Montenegrijnse regering ondertekende vorig jaar een Stabilisatie- en Associatie-overeenkomst met de Europese Unie en streeft op termijn naar het lidmaatschap.

Verhagen wees er wel op dat de noodzakelijke hervormingen moeilijk kunnen zijn en lang kunnen duren. Op het gebied van de democratie, rechtspraak en versterking van het maatschappelijk middenveld kan nog veel vooruitgang worden geboekt.

“Maar Montenegro hoeft dit niet alleen te doen”, verklaarde Verhagen. “De Europese Unie is er om u te ondersteunen en Nederland zal daaraan het zijne bijdragen.” Tot 2010 financiert Nederland met vijf miljoen euro projecten in het kader van de hervormingen.