Verhagen: Nederland zal ontwikkelingen Kosovo nauwgezet volgen

Nederland zal de grondwet en de opstelling van de Kosovaarse autoriteiten kritisch bekijken voor er een besluit wordt genomen over eventuele erkenning, liet minister Verhagen maandag in Brussel weten. "We zullen de situatie in Kosovo de komende dagen en weken op de voet volgen."

Nederland zal de komende tijd vooral letten op het door de Kosovaarse autoriteiten respecteren van mensenrechten, de bescherming van Servische en andere minderheden, en van hun religieuze en culturele erfgoed. "Het erkennen van een staat is een belangrijke beslissing, dat moet niet overhaast gebeuren", aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken) na afloop van een vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

De Europese Unie (EU) heeft het initiatief genomen tot een civiele missie in Kosovo (EULEX) op het gebied van politie, justitie en douane. De EU beschouwt deze missie als een groot belang voor de ontwikkeling van een rechtsstaat. Nederland overweegt een bijdrage van enkele tientallen mensen aan deze missie te leveren. Het kabinet moet hier nog een besluit over nemen.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken benadrukten in een gezamenlijke verklaring dat Kosovo volkenrechterlijk gezien een geval apart is. Het uitroepen van de onafhankelijkheid komt nadat de NAVO moest ingrijpen tegen het geweld in Kosovo dat aan talloze burgers het leven kostte, en nadat het gebied negen jaar is bestuurd door de Verenigde Naties.

“De landen van de Europese Unie zijn geconfronteerd met een nieuwe realiteit op de Balkan”, zei Verhagen. “Het uiteenvallen van Joegoslavië is een zwarte bladzijde in de Europese geschiedenis. Het is tijd dat wie de bladzijde nu omslaan.”