Verhagen: nieuwe gesprekken over hereniging Cyprus bemoedigend

De nieuwe gesprekken tussen de Cypriotische autoriteiten en de vertegenwoordigers van de Turks-Cypriotische gemeenschap over de hereniging van het eiland zijn bemoedigend teken. Dat zei minister Verhagen vanmiddag in een gesprek met zijn Cypriotische ambtgenoot Kyprianou.

EU-land Cyprus is al 35 jaar verdeeld in een Turks- en Grieks-Cypriotisch deel. Onderhandelingen onder leiding van de Verenigde Naties over hereniging hebben tot op heden geen resultaat gehad.

Een ontmoeting tussen de nieuwe Cypriotische president Christofias en de leider van de Turks- Cypriotische gemeenschap Talat biedt echter zicht op een opening. Nederland vraagt de betrokken partijen op Cyprus zich flexibel op te stellen bij de onderhandelingen. “Het zoeken naar overeenkomsten zou centraal moeten staan”, zei Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Beide ministers bespraken maatregelen die de economische situatie van de Turks- Cypriotische gemeenschap kunnen bevorderen. “ Juist op dit tijdstip kunnen vertrouwenwekkende maatregelen door alle zijden van groot belang zijn”, aldus Verhagen.

Ook kwamen de mogelijkheden aan bod om de praktische samenwerking te verbeteren tussen missies van de Europese Unie en de NAVO, bijvoorbeeld in Kosovo en Afghanistan. “Nederland gelooft in nauwe samenwerking tussen de EU en de NAVO, zowel in het veld als op het hoofdkwartier.” Dat betekent wat betreft Nederland ook dat er goede afspraken moeten zijn over wederzijdse bijstand, en dat belangrijke informatie moet worden gedeeld.