Verhagen ontbiedt Iraanse ambassadeur wegens executie minderjarige

De Iraanse ambassadeur Bozorghmehr Ziaran is vandaag op het ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden vanwege de ophanging van een zeventienjarige jongen. Hij werd namens de minister ontvangen door mensenrechtenambassadeur Arjan Hamburger, die Iran opriep om onmiddellijk te stoppen met de executie van minderjarigen.

De zeventienjarige Mohammed Hassanzadez werd ter dood gebracht omdat hij op veertienjarige leeftijd een tienjarige jongen zou hebben gedood. In Iran is de doodstraf voor minderjarigen geen uitzondering. Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen reageerde geschokt op de executie. “Nederland is principieel tegen de doodstraf. Elk mens en zeker elk kind moeten beschermd worden tegen zulke mensonwaardige straffen.”

De mensenrechtenambassadeur heeft de Iraanse ambassadeur gewezen op de geldende internationale afspraken. In het verdrag van de ‘Internationale rechten van het kind’ en het ‘Verdrag over Burgerlijke en Politieke rechten’ staat dat de doodstraf verboden is voor minderjarigen en voor personen die ten tijde van de misdaad minderjarig waren.

Mede op initiatief van Nederland heeft het voorzitterschap van de Europese Unie 10 juni opnieuw een verklaring uitgebracht waarin het zich uitspreekt tegen de dreigende ophanging van opnieuw drie minderjarigen.

De mensenrechtenambassadeur heeft tijdens het gesprek ook zijn grote zorgen geuit over de arrestatie van leden van de geloofsgemeenschap van de Bahai’i in Teheran op 14 mei. De Bahai’i hebben te maken met toenemende discriminatie op grond van hun godsdienst en levensbeschouwing. De mensenrechtenambassadeur heeft Iran opgeroepen een eind te maken aan de vervolging en de gearresteerden vrij te laten. Ook de EU is bezorgd over de situatie van de Bahai’i in Iran.