Verhagen ontzet over aanslag Jeruzalem

Minister Verhagen is ontzet over de aanslag die gisteren in Jeruzalem plaatsvond. Daarbij kwamen drie mensen om het leven, waaronder een vrouw met de Israëlische en Nederlandse nationaliteit. Tenminste 45 mensen raakten gewond.

Een Palestijnse man uit Oost-Jeruzalem reed met een bulldozer in een drukke winkelstraat van de stad in op een passagiersbus en een aantal auto’s. De politie doodde de dader.

“Mijn medeleven gaat uit naar de nabestaanden van de slachtoffers, in het bijzonder naar de familie van mevrouw Bat Shewa Unterman-Loewenstein. Ik hoop op spoedig herstel van de gewonden,” zei Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Mevrouw Unterman is van Nederlandse afkomst. Zij bevond zich in één van de auto’s die door de bulldozer werden geraakt. Enkele seconden tevoren had zij nog kans gezien haar zes maanden oude dochter in veiligheid te brengen.

Namens minister Verhagen zal de Nederlandse tijdelijk zaakgelastigde in Isra ël morgen zijn deelneming betuigen aan de familie van het slachtoffer tijdens de shiva. Dit is de joodse rouwperiode van zeven dagen.

Tijdens zijn bezoek aan Israël en de Palestijnse Gebieden in mei riep de minister de Palestijnse premier Fayyad op een intensieve en voortdurende campagne te voeren tegen de martelaarscultus en de verheerlijking van geweld. “ De cyclus van haat moet doorbroken worden,” aldus Verhagen.