Verhagen presenteert mensenrechtenstrategie

'Mensenrechten gelden altijd, overal en voor iedereen'. Dat is het uitgangspunt van de mensenrechtenstrategie die minister Verhagen dinsdag in Den Haag heeft gepresenteerd.

In de strategie, getiteld 'Naar een menswaardig bestaan', stelt minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) rond de honderd concrete maatregelen voor om het mensenrechtenbeleid in de volle breedte te intensiveren. Deze hebben onder meer betrekking op de strijd tegen de doodstraf en marteling, de vrijheid van godsdienst, de rechten van vrouwen en kinderen, en het tegengaan van de discriminatie van homoseksuelen. Ook het gebruik van culturele en religieuze tradities als excuus om bepaalde rechten te negeren moet volgens Verhagen worden aangepakt.

De strategie benadrukt dat het Nederlands mensenrechtenbeleid nauw samenhangt met de inzet om vrede en veiligheid te bevorderen. Dat komt onder meer tot uiting in maatregelen voor de strijd tegen het terrorisme, meer hulp aan fragiele staten, en de bevordering van een internationale rechtsorde waarin misdaden niet onbestraft blijven.

De minister stelt het komend jaar twintig miljoen euro beschikbaar voor het Mensenrechtenfonds, een fonds waaruit mensenrechtenprojecten in andere landen worden ondersteund. Als eerbetoon aan mensen die de moed hebben hun stem voor mensenrechten te laten horen, stelt Verhagen een jaarlijkse onderscheiding in; de Mensenrechten Tulp.