Verhagen: "religie nooit excuus voor mensenrechtenschendingen"

"De rechten van de mens zijn universeel, religie en cultuur mogen dan ook nooit een excuus zijn om mensen die rechten te onthouden." Dat zei minister Verhagen bij de opening van een conferentie over religieuze en culturele dialoog in Amsterdam." Juist vanwege hun universele karakter zijn mensenrechten de basiswaarden die ons wereldwijd verbinden."

De ASEM Interfaith Dialogue is een conferentie om regeringen, academici en burgers uit Azië en Europa bij elkaar te brengen. Dit jaar was de organisatie in handen van Nederland en Thailand. Naast minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) waren zijn Thaise collega Noppadon Pattama en burgemeester van Amsterdam Cohen bij de opening aanwezig.

"Het is belangrijk en nuttig op een moment waarop er veel aandacht is voor de verschillen tussen religies en culturen, juist uit te vinden wat we gemeenschappelijk hebben," zo verklaarde minister Verhagen, " te beginnen met de waarden die zijn gebaseerd op de universele mensenrechten. Dit kan alleen door een dialoog te voeren en niet alleen door de regeringen en academici maar juist door de mensen zelf, juist door u."

Het belang van dialoog tussen religies en culturen is sterk gegroeid sinds de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten, de Deense spotprentenkwestie en gebeurtenissen in eigen land.

Dit is de vierde keer dat de ASEM Interfaith Dialogue wordt gehouden. De eerste conferentie vond in 2005 in Indonesië plaats.