Verhagen roept Servië en Kosovo op tot constructieve onderhandelingen

Minister Verhagen heeft de leiders van Servië en Kosovo tijdens zijn bezoek aan de regio nadrukkelijk verzocht te komen tot een constructieve oplossing betreffende de status van Kosovo.

Verhagen (Buitenlandse Zaken) bezocht maandag en dinsdag Belgrado (Servië) en Pristina (Kosovo) om met de autoriteiten te praten over de positie van Kosovo. De minister heeft aangegeven dat onderhandelen noodzakelijk is. 'Vasthouden aan de oude posities is geen optie', zo luidde de boodschap van Verhagen. 'Beide partijen zijn aan zet en moeten zelf met oplossingen komen.'

Het bezoek van Verhagen vond plaats aan de vooravond van een nieuwe onderhandelingsronde in Wenen over de kwestie. De gesprekken met president Tadic (Servië), president Sejdiu (Kosovo) en andere leiders verliepen in een open sfeer. De minister benadrukte dat beide partijen zich moeten kunnen vinden in een regeling, en dat die regeling vervolgens zal moeten worden vastgelegd in een VN-resolutie.

Verhagen verwelkomde de nadrukkelijke verzekering van zijn gesprekspartners dat van het gebruik van geweld geen sprake kon zijn.