Verhagen: Rusland moet bezwaren verloop verkiezingen behandelen

“Nederland hoopt dat de Russische autoriteiten de aangekondigde bezwaren tegen het verloop van de verkiezingen serieus in behandeling zullen nemen,” aldus minister Verhagen in reactie op de Russische parlementsverkiezingen van 2 december.

Ook gaat Nederland er vanuit dat Rusland alle medewerking verleent aan volwaardige internationale waarneming bij de Russische presidentsverkiezingen op 2 maart 2008. Zondag heeft 62% van de Russen gestemd voor een nieuw parlement. Met deze hoge opkomst kan deze uitslag gelezen worden als de wens van een meerderheid van de Russische bevolking tot voorzetting van het beleid van president Poetin.

Eerder heeft Nederland zijn teleurstelling uitgesproken over het feit dat er een gering aantal internationale waarnemers bij de verkiezingen aanwezig is geweest. Van deze waarnemers hebben de vertegenwoordigers van de parlementaire assemblee van de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Raad van Europa zich kritisch uitgelaten over het ontbreken van gelijke kansen voor alle deelnemende partijen tijdens de campagne.

Volgens de Centrale Verkiezingscommissie heeft na het tellen van het overgrote deel van de stemmen Verenigd Rusland, de partij van president Poetin, 64,1% gehaald; de Communistische Partij 11,6%; en het Kremlin-getrouwe Rechtvaardig Rusland en de Liberaal Democraten respectievelijk 7,8% en 8,2%.