Verhagen: samen de strijd aan tegen kinderarbeid

“De strijd tegen kinderarbeid vraagt om een geïntegreerde aanpak: een coherent beleid, waarbij verschillende instrumenten elkaar aanvullen en in samenhang worden ingezet," aldus Verhagen in zijn openingsspeech voor een Ronde Tafel bijeenkomst over kinderarbeid in de Grote Kerk in Den Haag.

Verhagen (Buitenlandse Zaken) wil kinderarbeid aanpakken door tegelijkertijd verschillende instrumenten in te zetten. Zo blijft de overheid in gesprek met landen waar kinderarbeid voorkomt en moet er een alternatief aan de kinderen en hun families worden geboden zodat het niet meer nodig is dat kinderen moeten werken. Onderwijs is volgens Verhagen de sleutel tot een betere toekomst.

Niet alleen de overheid kan iets doen, ook bedrijven hebben hun eigen verantwoordelijkheid. Verhagen prijst een bedrijf als C&A dat met een eigen gedragscode werkt waarin een absoluut verbod is opgenomen, inclusief een controlemechanisme. Verhagen wil een voorbeeldfunctie geven en wil dat bedrijven die subsidie krijgen van de overheid verklaren dat hun partners zonder kinderarbeid werken.

De bijeenkomst georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken moet bijdragen aan een beter begrip van de problematiek en inzicht in mogelijke oplossingen, onder meer het recente Nederlandse voorstel voor een EU-handelsverbod op producten gemaakt met de ergste vormen van kinderarbeid. Experts, geïnteresseerde uit het maatschappelijk middenveld, het bedrijfsleven, de academische wereld, de politiek en ambtenaren waren allemaal aanwezig om zich te mengen in de discussie. “Juist door onze gedeelde motivatie- onder overheid, bedrijfsleven, wetenschappers en consumenten, - is een prachtige basis om een overtuigend beleid neer te zetten. Want één ding staat vast iedereen vindt dat er een eind moet komen aan kinderarbeid,” zegt Verhagen.

Vorig jaar publiceerde minister Verhagen zijn mensenrechtenstrategie ‘Naar een menswaardig bestaan’. Hij benadrukt daarin dat mensenrechten centraal staan in het buitenlands beleid van dit kabinet. Het doel van deze strategie is veelomvattend en ambitieus: wereldwijde bescherming en bevordering van mensenrechten. Met als motto: voor iedereen, altijd en overal.