Verhagen: “Serieus kijken naar inzet marine bij Somalië”

Nederland onderzoekt de mogelijkheid en wenselijkheid van de inzet van de marine voor de kust van Somalië in de Hoorn van Afrika. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties heeft minister Verhagen om hulp verzocht bij de bescherming van zeetransporten van humanitaire hulp tegen piraterij.

Somalië gaat de afgelopen anderhalf jaar gebukt onder een toenemend aantal gewapende overvallen op vrachtvaarders voor de kust. De piraterij belemmert de voedselhulp aan de Somalische bevolking, die al vijftien jaar lijdt onder oorlog en geweld.

“De zeetransporten zijn onmisbaar voor de voedselvoorziening van de Somalië rs,” aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken). “Daarom zullen wij serieus naar het verzoek van de VN kijken.” De afgelopen maanden leverden zeven VN-konvooien, onder bescherming van een Deens fregat, 35 duizend ton noodhulp af in de hoofdstad Mogadishu en andere Somalische steden.

Het kabinet heeft de Tweede Kamer in een brief laten weten dat het bekijkt of de Koninklijke Marine het escorte van de voedselkonvooien binnenkort kan overnemen. De Veiligheidsraad heeft deze maand een resolutie aangenomen waarin het lidstaten vraagt waakzaam te zijn en op te treden tegen piraterij voor de Somalische kust. Volgens het VN-voedselprogramma zal bescherming voorlopig noodzakelijk blijven.