Verhagen: Servië moet volledig samenwerken met tribunaal

Nederland blijft eisen dat Servië volledig samenwerkt met het Joegoslavië -tribunaal. Dat herhaalde minister Verhagen vandaag in de Tweede Kamer. "Maar ik wil wèl aan de Servische kiezers kunnen overbrengen dat wij niets tegen hun land hebben, dat ze bij Europa horen, en dat Servië moet bijdragen aan de stabiliteit in de Balkan."

Dinsdag vergaderen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg onder meer over het aangaan van een Stabilisatie- en Associatie-overeenkomst met Servië. Nederland, gesteund door België, wil dat Servië geen voordeel kan trekken uit deze overeenkomst zolang het land niet volledig samenwerkt met het Joegoslavië-tribunaal. De minister werd in die opstelling gesteund door een meerderheid van de Kamer.

Op de ingewikkelde vragen waar de Europese Unie op de Balkan voor staat zijn geen eenvoudige antwoorden te geven, zo waarschuwde Verhagen (Buitenlandse Zaken). De EU moet vermijden dat haar opstelling er ongewild toe bijdraagt dat de nationalisten en radicalen het na de verkiezingen van 11 mei in Servië voor het zeggen krijgen. In dat geval is de kans bijna verkeken dat de Servische generaal Mladic en de andere drie verdachten van oorlogsmisdaden worden opgepakt en uitgeleverd aan het tribunaal.

"Daarom vind ik dat we met onze EU-partners creatief moeten nadenken. En daarom heb ik ook geopperd om gepaste eenzijdige gebaren te maken: goedkopere visa, meer studiebeurzen voor jongeren, en vrije toegang tot de EU voor sommige producten." aldus Verhagen.

De standpunten van de verschillende lidstaten van de Europese Unie over de ondertekening van de overeenkomst met Servië liggen ver uit elkaar. Minister Verhagen verwacht dan ook zware en moeilijke onderhandelingen met zijn EU-collega's om tot een gezamenlijk standpunt te komen.