Verhagen spreekt Mensenrechtenraad toe

In zijn toespraak tijdens de vierde zitting van de Mensenrechtenraad in Geneve kondigde Minister Verhagen aan dat Nederland in de komende jaren een steviger profiel zal aannemen op het gebied van mensenrechten. "Als regeringen...moeten we niet timide zijn in het aankaarten van mensenrechtenschendingen in welk deel van de wereld dan ook - ook niet in onze eigen landen", zei hij.

De Minister van Buitenlandse Zaken onderstreepte dat respect voor mensenrechten bijdraagt aan veiligheid en economische en sociale ontwikkeling: "In mijn visie bestaat er een onlosmakelijk en positief verband tussen vrijheid, welvaart en veiligheid. Respect voor mensenrechten zal daarom integraal onderdeel uitmaken van ons buitenlands beleid".

Minister Verhagen zei dat de nieuwe Mensenrechtenraad niet in de fouten van zijn voorganger, de VN Mensenrechtencommissie, moest vervallen. Die werd gekenmerkt door selectiviteit en politisering. Ook namen notoire mensenrechtenschenders in die Commissie een plek aan tafel in. Het lidmaatschap van de nieuwe Raad schept verplichtingen: landen mogen er geen bezwaar tegen hebben dat hun mensenrechtensituatie scherp tegen het licht wordt gehouden. De Minister waarschuwde dat de Raad geen buitenproportionele aandacht moest schenken aan schendingen in bepaalde regio's, terwijl andere regio's onderbelicht bleven. Hij noemde Darfur als pijnlijk voorbeeld en riep de Raad op de mensenrechtenschendingen in Sudan serieus aan de kaak te stellen.