Verhagen: Stabiliteit in Kosovo staat voorop

Voor Nederland staat de stabiliteit in Kosovo en de Balkan voorop. Dat verklaarde minister Verhagen in een reactie op het uitroepen van de onafhankelijkheid eerder vandaag door het parlement van Kosovo. Hij riep de Serviërs en Kosovaren op om zich terughoudend en verantwoordelijk op te stellen.

Nederland vraagt in de eerste plaats van de autoriteiten in Kosovo zich verantwoordelijk op te stellen tegenover alle burgers - vooral ook tegenover de burgers die behoren tot de Servische en andere minderheden.

"Nederland wordt geconfronteerd met een nieuwe realiteit, en we zullen een antwoord moeten geven op de vraag of we Kosovo volkenrechterlijk erkennen," zo verklaarde Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Maar het erkennen van een staat is een belangrijke beslissing, dat moet niet overhaast gebeuren. Voor we een besluit nemen, zullen we eerst zorgvuldig de nieuwe grondwet en de onafhankelijkheidsverklaring bestuderen. Ik kan en wil niet op de uitkomst vooruit lopen."

Intussen heeft de Europese Unie (EU) het initiatief genomen om de stabiliteit in de regio te bevorderen. Zaterdag gaf Brussel het startsein voor een EU-missie (EULEX) om het bestuur in Kosovo ondersteunen. Rond de tweeduizend politiemensen, justitie en douanepersoneel zal de komende tijd naar Kosovo vertrekken.

"Kosovo is geen ver-van-mijn-bedshow," aldus Verhagen. "De Balkan grenst aan de Europese Unie. Stabiliteit is ook voor Nederland van groot belang. We willen niet dat de taferelen van geweld en vluchtelingen uit de jaren negentig zich herhalen."

In Kosovo zijn al zestienduizend NAVO-militairen gelegerd als garantie voor de veiligheid. De NAVO is voorbereid op alle mogelijke eventualiteiten, en zal indien nodig bescherming bieden aan de bevolking, en vooral aan de minderheden in Kosovo.

Morgen komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie in Brussel bijeen. Kosovo is het belangrijkste punt op hun agenda. Nederland verwacht dat de EU-ministers een gezamenlijk standpunt zullen formuleren. Vervolgens zullen de lidstaten volgens hun eigen regels en procedures een besluit nemen over hun relaties met Kosovo.