Verhagen steunt roep om verandering in Zimbabwe

Nederland roept alle partijen in Zimbabwe op zich in te zetten voor een vreedzame uitkomst van de presidentsverkiezingen. De regering en de kiescommissie van Zimbabwe moeten ervoor zorgen dat de eerste ronde ook in de ogen van waarnemers eerlijk en transparant wordt afgerond.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) spreekt nadrukkelijk de hoop uit dat de verkiezingen uiteindelijk eerlijk en vreedzaam zullen verlopen. "Het is duidelijk dat heel Zimbabwe snakt naar verandering." zegt minister Verhagen. " Ik roep Mugabe op naar de stem van het volk te luisteren en Zimbabwe niet nog verder in de afgrond te storten."

Nederland en andere landen van de Europese Unie waren niet uitgenodigd om waarnemers te sturen. Wel blijft de ambassade in de hoofdstad Harare het verkiezingsverloop nauwlettend volgen. Ook zijn er op veel plaatsen lokale waarnemers, die mede zijn gefinancierd door Nederland.

Op basis van hun informatie lijkt er sprake te zijn geweest van intimidatie en oneerlijkheden. Het is opmerkelijk dat de regeringspartij en de oppositie volgens de officiele tellingen van de tegelijkertijd gehouden parlementsverkiezingen in een nek-aan-nek race verwikkeld waren, terwijl er volgens de observaties van de waarnemers vaak grote verschillen waren in het voordeel van de oppositie.

Minister Verhagen wil ook een eind aan de beperkingen die zijn opgelegd aan de binnenlandse en buitenlandse media in Zimbabwe die over het verloop van de verkiezingen berichten. "Er moet een eerlijk politiek speelveld zijn. De kiezers van Zimbabwe moeten de doorslag geven bij het bepalen van de toekomst van hun land."