Verhagen: Strafbaarstelling van homoseksualiteit wereldwijd afschaffen

“Ik pleit voor een wereldwijde afschaffing van de strafbaarstelling van homoseksualiteit.” Dat zei minister Verhagen vanmorgen bij de opening van een seminar op zijn ministerie over mensenrechten in relatie tot seksuele geaardheid.

Tijdens het seminar spraken vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en regeringen uit onder andere Argentinië, Finland en Oekraïne. Centraal stond de vraag hoe homorechten prominenter op de agenda van internationale organisaties kunnen worden geplaatst.

“Het uitgangspunt is eenvoudig: mensenrechten gelden altijd en voor iedereen, en dus ook voor mensen met een andere seksuele geaardheid. Helaas is de praktijk echter weerbarstiger. In veel landen is homoseksualiteit nog steeds strafbaar en in sommige landen staat er zelfs de doodstraf op. Nederland wil dat de strafbaarstelling van homoseksualiteit wereldwijd wordt uitgebannen”, aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Internationale mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch en de Canadese organisatie ARC International reageerden tijdens het seminar positief op de aandacht die vanuit Nederland gevestigd wordt op de mensenrechten voor homoseksuele mannen en vrouwen en de daaraan verbonden concrete acties.

Verhagen vroeg al eerder aandacht voor de rechten van homo’s en lesbiennes. In maart van dit jaar, in zijn toespraak voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, riep hij regeringen wereldwijd op om de zogenaamde Yogyakarta Principles te onderschrijven. Dit zijn de fundamentele rechten en vrijheden die wereldwijd zouden moeten gelden voor mensen met een andere seksuele geaardheid.

“De Tweede Kamer heeft onlangs een motie aangenomen waarin ze andere parlementen oproepen om zich ook achter de Yogyakarta Principles te scharen. Dat is een eerste stap naar bewustwording en uiteindelijk naar acceptatie”, aldus Verhagen.