Verhagen tevreden met nieuwe Hoge Commissaris Mensenrechten

Minister Verhagen is positief over de benoeming van de Zuid-Afrikaanse rechter Navanethem Pillay tot Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.

Secretaris-Generaal Ban Ki-moon van de VN droeg de Zuid-Afrikaanse rechter gisteren voor deze functie voor. ‘Navanethem Pillay is een goede keuze: zij heeft de juiste ervaring en achtergrond om aan deze belangrijke functie invulling te kunnen geven’, aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken). Als de Algemene Vergadering van de VN akkoord gaat met de voordracht, volgt mevrouw Pillay de Canadese Louise Arbour op.

Navanethem Pillay heeft een indrukwekkende staat van dienst op het gebied van internationaal recht en mensenrechten in het bijzonder. Zij is sinds 2003 als rechter werkzaam bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag en was daarvoor President van het Rwanda-Tribunaal. In haar eigen land heeft Pillay zich jarenlang als advocaat ingezet in de strijd tegen apartheid. In 1995 was zij de eerste zwarte vrouw die zitting kreeg in het Hooggerechtshof van Zuid-Afrika.

Minister Verhagen heeft veel waardering voor de vertrekkende Hoge Commissaris: ‘Louise Arbour heeft de afgelopen vier jaar op indrukwekkende wijze richting gegeven aan het VN-mensenrechtenbeleid. Zij bevorderde krachtig en onafhankelijk de universaliteit van mensenrechten. Dat is van grote waarde, want er zijn veel mensen die tegenwoordig relativerende opmerkingen maken over de geldigheid van mensenrechten voor iedereen, altijd en overal. Arbour's leiderschap, persoonlijke betrokkenheid, energie en daadkracht hebben een belangrijk stempel gedrukt op de inzet van de VN op het gebied van mensenrechten’.

Het Kantoor voor de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OHCHR) is in 1993 ingesteld door de VN-Wereldconferentie voor Mensenrechten. De OHCHR bevordert en beschermt burgerlijke, politieke, sociale, culturele en economische mensenrechten. Daarnaast heeft de Hoge Commissaris opdracht mensenrechtenschendingen te voorkomen, respecteren van alle mensenrechten te bevorderen en het VN-systeem op het gebied van mensenrechten te stroomlijnen en coördineren.

Nederland vindt het werk van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten zeer belangrijk en is met een vrijwillige bijdrage van ruim vijf miljoen euro per jaar een van de grotere vrijwillige donoren van de OHCHR.