Verhagen trots op VN-verzoek Hariri-tribunaal

Minister Verhagen is trots op het verzoek van de Verenigde Naties (VN) van 23 juli jl. om het Hariri-tribunaal in Den Haag te laten plaatsvinden.

"Het doet recht aan de positie die wij internationaal willen spelen", zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) donderdag in het radioprogramma De Ochtenden. Hij beschouwt het verzoek van de VN als een erkenning van Den Haag als Legal Capital of the World. Nederland stelt onder meer als eis dat veroordeelden hun straf in het buitenland zullen uitzitten. Een aantal andere aspecten, zoals het juridisch kader en het vinden van een geschikte locatie voor het tribunaal, wordt nog besproken.

Minister-President Balkenende heeft in een brief aan de Secretaris-Generaal van de VN laten weten dat Nederland positief staat tegenover huisvesting van het Hariri-tribunaal. Het tribunaal is door de VN ingesteld om de verdachten van de moord op de Libanese oud-president Rafiq Hariri te berechten. Hariri kwam in februari 2005 in Beiroet om het leven door een bomaanslag.