Verhagen verheugd over vrijlating Bulgaarse arts en verpleegkundigen

Minister Verhagen heeft bijzonder verheugd gereageerd op de vrijlating van de Bulgaarse verpleegkundigen en de Palestijnse arts die sinds 1999 in Libië gevangen zaten.

Verhagen (Buitenlandse Zaken) zei in een reactie op de vrijlating van de zes: "De Europese Unie heeft zich als geheel sinds 1999 ingezet voor het lot van zowel de gevangenen als de met HIV besmette Libische kinderen. Ik ben erg blij dat we tot een oplossing zijn gekomen. De samenwerking tussen de EU en Libië kan nu een nieuwe fase ingaan."

Vanochtend zijn de zes in Bulgarije aangekomen. De Palestijnse arts, Ashraf el-Hagoug, die inmiddels over de Bulgaarse nationaliteit beschikt, zal waarschijnlijk ook naar Nederland komen om zich bij zijn familie te voegen, die hier verblijft. Naar aanleiding van een verzoek van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties heeft Nederland de familie van Ashraf in 2005 politiek asiel verleend. Nederland heeft de inspanningen in EU-verband om tot een oplossing te komen, altijd actief gesteund.

Eerder waren de zes in Libië ter dood veroordeeld omdat zij opzettelijk in een Libisch ziekenhuis kinderen zouden hebben geïnfecteerd met het HIV virus. De veroordeelden hebben altijd ontkend. Libië heeft op humanitaire gronden besloten dat ze overgebracht konden worden naar Bulgarije. De Bulgaarse president heeft vervolgens gratie verleend aan de groep.