Verhagen: Verkiezing Tadic stap richting EU

De herverkiezing van de zittende Servische president Tadic geeft vertrouwen dat Servië zijn koers richting de Europese Unie (EU) gaat voortzetten, aldus minister Verhagen in een reactie op de verkiezingsuitslag.

“Nederland is van mening dat de toekomst van Servië in Europa ligt. Daarbij is het echter wel aan Servië zelf om de noodzakelijke stappen te zetten die verdere toenadering tot de EU mogelijk maken”, zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). “De belangrijkste stap is dat Servië volledig samenwerkt met het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Uitlevering van generaal Mladic aan Den Haag is daarvan het beste bewijs. Ik hoop en verwacht dat de President dit verkiezingsresultaat, en de daarmee uitgesproken steun, gebruikt om deze langslepende zaak tot een goed einde te brengen.”

Net als in het verleden zal Nederland Tadic en zijn regering op hun daden beoordelen. Als Servië de uitgestoken hand van de EU aanneemt met de ondertekening van een politiek akkoord op 7 februari, bevestigt het land daarmee het Europees toekomstperspectief, inclusief alle voorwaarden die daaraan verbonden zijn. Een verdere toenadering tot Europa dient ook gebaseerd te zijn op stabiliteit in de regio. Nederland is zich er van bewust hoezeer de kwestie Kosovo haar stempel drukt op de politiek in Servië. Nederland heeft er vertrouwen in dat de herkozen president zich constructief zal opstellen en zich zal onthouden van stappen die de spanningen doen oplopen.