Verhagen: vernieuwde Benelux geeft samenwerking een nog steviger basis

België, Nederland en Luxemburg hebben hun samenwerking in de Benelux hernieuwd. De premiers en de ministers van Buitenlandse Zaken van België, Nederland en Luxemburg en de vertegenwoordigers van de drie Belgische gewesten zetten vanavond in de Ridderzaal in Den Haag hun handtekening onder een nieuw Benelux-verdrag.

Dit verdrag, dat tot stand kwam onder het voorzitterschap van Nederland, geeft volgens minister verhagen (Buitenlandse Zaken) de samenwerking een nog steviger fundament. De Benelux-landen willen hiermee hun voortrekkersrol binnen de Europese Unie (EU) behouden en de grensoverschrijdende samen werking uitbreiden, vooral met betrekking tot de interne markt en de economische unie, duurzame ontwikkeling, justitie en binnenlandse zaken.

Het hernieuwde verdrag komt vijftig jaar na het begin van samenwerking in de Benelux in 1958. Aanvankelijk stond het Benelux-verdrag voor het bevorderen van het vrije verkeer van personen, goederen en diensten tussen onze drie landen voorop. 'De wordingsgeschiedenis van de Benelux ziet eruit als een sjabloon van hoe de Europese integratie ter hand is genomen. Benelux is in zekere zin dan ook de wegbereider geweest van de Europese Gemeenschappen,' zegt Verhagen.

De ministers van Buitenlandse Zaken hebben daarnaast besloten om vaker bijeen te komen om de gezamenlijke standpunten voor langere termijn op elkaar af te stemmen en zo een gezamenlijke stempel te drukken op de EU- besluitvorming.

De uitbreiding van de samenwerking naar meer terreinen dan het economische brengt met zich mee dat de officiële benaming van de Benelux verandert van Benelux Economische Unie in Benelux Unie.