Verhagen wenst Chinezen een gelukkig 4705

Voorspoed, geluk en welvaart. Dat wenste minister Verhagen de aanwezigen bij de officiële viering van het Chinese Nieuwjaar in Den Haag.

Om het Chinese jaar 4705 in te luiden, opende de minister samen met de ambassadeur van de Volksrepubliek in Nederland, mevrouw Xue, symbolisch de ogen van een draak.

Het nieuwjaarsfeest in Den Haag is één van de grootste in Europa. In het atrium van het Haagse stadhuis keken vele honderden Nederlanders en Chinezen naar de dansende draken en leeuwen die traditioneel bij het Nieuwjaar horen. De viering werd georganiseerd door de Chinese gemeenschap in Nederland.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) voorspelde dat de economische samenwerking tussen China en Nederland zich ook het komende Chinese jaar zal uitbreiden en verdiepen. Maar sommige dingen zullen wèl bij het oude blijven, aldus de minister. 'Het Nederlandse één China-beleid verandert niet. We hechten er veel belang aan dat de vrede en stabiliteit aan weerszijden van de Straat van Taiwan gehandhaafd blijft.'

Nederland is bezorgd over de beslissing van Taiwan een referendum te houden over de aanvraag van het lidmaatschap van de Verenigde Naties. 'Geen van de partijen zouden hun toevlucht moeten nemen tot eenzijdige stappen,' zo stelde Verhagen.