Vierdaagse afgelopen, Heumensoord afgebroken

Kamp Heumensoord wordt vanaf vandaag weer afgebroken. Het natuurgebied was ruim een week het toneel van militaire bedrijvigheid rondom de Vierdaagse Lange Afstandmarsen Nijmegen.

Van de 4899 militaire deelnemers die op het kamp verbleven, hebben 3879 de Vierdaagse ook uitgelopen. Het vaantje, voor de eenheid die het best heeft gepresteerd, is per krijgsmachtdeel uitgereikt aan marinedetachement 13 (Marine Opkomstcentrum / Elementaire Vakopleiding), luchtmachtdetachement 55 (Groep Geleide Wapens), landmachtdetachement 39 (130 Clustercompagnie) en marechausseedetachement 61 (District Schiphol).

Indrukwekkende herdenking

Een opvallend moment vond plaats op de derde marsdag, toen de route de lopers over de Zevenheuvelenweg en langs de Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek voerde. Voor de 12e keer onderbrak de Canadese militaire delegatie de Vierdaagse voor een herdenking van de 2331 Canadese militairen die hier liggen begraven. De Canadezen en 300 andere geallieerde militairen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuveld in de strijd om Nijmegen en omgeving.

Onder leiding van een Canadese aalmoezenier hielden de 190 militairen stil voor een sobere, maar indrukwekkende plechtigheid, waarna diverse Canadese delegaties kransen legden bij het monument. De herdenking was ook dit jaar voor veel aanwezigen een emotioneel moment. De jaarlijkse ceremonie tijdens de Vierdaagse is voor het Canadese leger het grootste, buitenlandse herdenkingsbezoek aan een militaire begraafplaats.