VN: aandacht voor vrouwen in noodsituaties

Bevallingen gaan tijdens natuurrampen en conflicten gewoon door, terwijl vluchtelingenkampen daar niet altijd op zijn voorbereid. De VN vroeg hier woensdag aandacht voor.

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft onder andere vrouwenrechten en reproductieve en seksuele rechten als beleidsprioriteit. De UNFPA (het VN-bevolkingsfonds) is actief op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in humanitaire hulp. De organisatie is een belangrijke partner voor Nederland om Koenders' prioriteiten uit te voeren.

"Bij noodhulp denken mensen vaak aan water, dekens, medicijnen en eten. Maar ook tijdens oorlogen en aardbevingen worden kinderen geboren", aldus Pamela Delargy van de UNFPA. "Het reproductieve leven gaat door. Daar staat niet iedereen bij stil." Delargy sprak woensdagmiddag op het ministerie van Buitenlandse Zaken om speciale aandacht te vragen voor het werk van de UNFPA in noodsituaties.

Vluchtelingenkampen beschikken niet altijd over de juiste middelen om bevallingen goed te begeleiden. Ook vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van verkrachting, hebben verzorging nodig die niet altijd voor handen is in opvangkampen. De UNFPA heeft verschillende kits ontwikkeld, zoals een safe delivery kit voor bevallingen en een rape treatment kit voor slachtoffers van seksueel geweld. In de paketten zitten medische benodigdheden om ze ter plaatse van medische zorg te voorzien. Nederland is met een jaarlijkse bijdrage van 58,5 miljoen euro de grootste donor van de UNFPA.