VN: Mannen moeten vrouwen helpen tijdens en na zwangerschap

De Verenigde Naties (VN) vroegen woensdag speciale aandacht voor de gezondheid van zwangere vrouwen. Volgens de VN kunnen mannen daar een grotere rol in spelen.

De UNFPA, het onderdeel van de VN dat zich bezig houdt met bevolkingsvraagstukken, besteedde woensdag -wereldpopulatiedag- aandacht aan de complicaties waar vrouwen in arme landen mee te maken kunnen krijgen tijdens een zwangerschap of bevalling. Elke minuut sterft een vrouw aan dergelijke complicaties.

Mannen -vaders, broers, echtgenoten, religieuze leiders, politieke leiders- kunnen hier volgens de UNFPA wat aan doen. Bovendien, vindt UNFPA, is het krijgen van kinderen een zaak van beide partners, waar mannen hun verantwoordelijkheid in moeten nemen. Vrouwen hebben daarnaast recht op een gezond leven, maar toegang tot gezondheidszorg ligt vaak in de handen van een partner, vader of broer. UNFPA brengt met deze actie één van de acht Millenniumontwikkelingsdoelen voor het voetlicht; gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteunt het initiatief van de UNFPA.