VN opent kantoor in Uruzgan

De hulpmissie van de Verenigde Naties in Afghanistan UNAMA opent een nieuw kantoor in Tarin Kowt. Dat maakte de organisatie vandaag bekend. Naar verwachting gaat het kantoor in oktober open.

Het UNAMA-kantoor zal een belangrijke coördinerende rol vervullen bij de internationale ontwikkelingsactiviteiten in Uruzgan. Daarnaast ondersteunt het kantoor de lokale overheid bij de opbouw van het bestuur en het versterken van het rechtssysteem. Ook gaat het UNAMA-kantoor helpen om ervoor te zorgen dat de ontwikkelingshulp daadwerkelijk bij de lokale bevolking van Uruzgan komt.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) is blij met de opening van het nieuwe kantoor. “Nederland is voorstander van een sterke aanwezigheid van de VN in het zuiden van Afghanistan. De opening van het kantoor is een teken van verdere vooruitgang en toegenomen stabiliteit in de provincie. Het nieuwe kantoor zal de civiele kant van de internationale wederopbouwactiviteiten in Uruzgan versterken en een positieve invloed hebben op het leven van de mensen in Uruzgan,” aldus Verhagen.

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) benadrukte dat “de opening van het UNAMA kantoor van cruciaal belang is voor de coördinatie van de wederopbouw in Uruzgan. De Verenigde Naties vervullen hierin een belangrijke voortrekkersrol.”

Al geruime tijd werd door Nederland aangedrongen op een versterkte VN- presentie in vooral het zuiden van Afghanistan. In de VN Veiligheidsraad resolutie van 20 maart werd het belang van uitbreiding van de VN presentie in de provincies benadrukt. De UNAMA heeft van de VN een mandaat gekregen om de internationale hulpactiviteiten in Afghanistan te coördineren en de Afghaanse overheid te ondersteunen.

De UNAMA heeft meerdere kantoren, acht regionale en verschillende lokale kantoren in Afghanistan. Het hoofdkantoor van de UNAMA zit in Kabul. In totaal zijn er ongeveer duizend mensen werkzaam.