Vrijspraak voor Salvadoraanse mensenrechtenverdedigers

Na bijna acht maanden zijn deze week veertien Salvadoraanse mensenrechtenverdedigers vrijgesproken. Nederland heeft zich direct en via de Europese Unie voor hun zaak ingezet.

De Salvadoranen werden op 2 juli 2007 opgepakt toen ze op weg waren naar een demonstratie tegen regeringsplannen om de watervoorziening in El Salvador te privatiseren. Onder de arrestanten bevonden zich vier werknemers van een partnerorganisatie van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie ICCO & Kerk in Actie.

Buitenlandse Zaken heeft deze arrestaties in Brussel aangekaart. De Nederlandse ambassadeur in Costa Rica, Susan Blankhart, is bovendien kort na het voorval naar El Salvador gereisd en heeft het geval onder de aandacht gebracht van politici en hoogwaardigheidsbekleders. Kort daarop werden de verdachten in vrijheid gesteld in afwachting van een later proces en werd de aanklacht aangepast. Zowel de Nederlandse ambassade als ICCO & Kerk in Actie waren dinsdag aanwezig tijdens de hoorzitting in Suchitoto, waar de Salvadoranen werden vrijgesproken.

Bescherming van mensenrechtenverdedigers is één van de speerpunten van het mensenrechtenbeleid van minister van Buitenlandse Zaken Verhagen. In zijn mensenrechtenstrategie "Naar een menswaardig bestaan" staan maatregelen om het mensenrechtenbeleid over de volle breedte te intensiveren. Mensenrechtenverdedigers kunnen bijvoorbeeld een beroep doen op financiele ondersteuning van hun activiteiten. Ook zal minister Verhagen aan het eind van dit jaar voor het eerst de Mensenrechten Tulp uitreiken, een nieuwe prijs voor mensen die zich met bijzondere moed voor mensenrechten inzetten.