Europese politie geeft les in Uruzgan

Commissaris Vittrup, hoofd van de politiemissie van de Europese Unie in Afghanistan, bezocht het door Nederland opgezette politietrainingscentrum in Uruzgan. In het trainingscentrum, dat binnenkort officieel in gebruik wordt genomen, gaan politieagenten uit de Europese Unie hun Afghaanse collega’s opleiden. Uiteindelijk moeten alle politieagenten in Uruzgan een opleiding van acht weken volgen die in samenwerking met de VS wordt verzorgd.

Politiecommissaris Vittrup, commandant van de politiemissie van de Europese Unie in Afghanistan (EUPOL), bracht een bezoek van twee dagen aan Kamp Holland in Uruzgan. Hij sprak daar met de Nederlandse politiemannen van EUPOL over hun werkzaamheden. Daarnaast praatte hij met de commandant van de Taskforce Uruzgan, generaal Tom Middendorp en Civiel Vertegenwoordiger Joep Wijnands over de rol van EUPOL in Uruzgan. Vittrup beaamde dat de werkomstandigheden lastig zijn. Het politie- trainingscentrum is daarom een grote stap voor EUPOL, aldus Vittrup.

Het politietrainingscentrum is een initiatief van Nederland om meer trainingscapaciteit voor politieagenten in Afghanistan te verzorgen. In het centrum in Uruzgan kunnen Afghaanse politieagenten in hun eigen regio getraind worden. Het centrum wordt binnenkort officieel in gebruik genomen. Nederland hoopt in het centrum ook met Australië samen te werken aan de training van Afghaanse politieagenten. De Afghaanse overheid wil eind 2010 een goed opgeleide politiemacht van 82.000 man kunnen inzetten.

Nederland vindt de komst van EUPOL naar Uruzgan belangrijk. Het laat zien dat ook de Europese Unie investeert in de opbouw en stabilisatie van Afghanistan.