Uruzgan: meer blauw op straat

Gisteren is een nieuwe politiepost in het Dizak district van Uruzgan geopend. Deze nieuwe post markeert een nieuwe aanpak van de Afghaanse politie. Door meer en zichtbaar aanwezig te zijn hoopt de politie de band met de bewoners te versterken. Vanuit de posten kan de politie in een breder gebied patrouilleren. Nederlandse marechaussee begeleiden de Afghaanse politie hierbij.

Met steun van Nederland ondergaat de politie in Uruzgan grote veranderingen. De politie-checkpoints op de wegen worden vervangen door centraal gelegen politieposten. Vanuit deze posten kunnen de agenten een groter gebied bestrijken. De post bij Dizak die gisteren geopend werd, is de eerste in een serie van tien in de regio.

Nederland is nauw betrokken bij de verbetering van de politie. Binnenkort wordt een nieuw Nederlands trainingscentrum voor de politie geopend in Tarin Kowt, de hoofdstad van Uruzgan. Hierdoor kunnen agenten in Uruzgan getraind worden in moderne politietaken. Nederlandse marechaussee begeleidt de politieagenten in Uruzgan bij het uitvoeren van hun nieuwe taken.

Generaal Tom Middendorp, commandant van de Taskforce Uruzgan, en Joep Wijnands, de civiele vertegenwoordiger van Nederland in Uruzgan, waren bij de opening aanwezig. Zij benadrukten in hun toespraken het belang van een politie die midden in de samenleving staat. Het is een belangrijk onderdeel van de hulp die Nederland biedt om het openbaar bestuur in Uruzugan te verbeteren