Verhagen organiseert tweetup op Buitenlandse Zaken

Twitter is een waardevol klankbord, ik heb heel veel aan alle reacties die binnenkomen."

Dit zei minister Verhagen bij de eerste tweetup, een informele bijeenkomst op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag voor honderd van de mensen die zijn activiteiten dagelijks volgen via www.twitter.com. "Soms haal ik er bevestiging uit, soms moet ik er om lachen, en soms zijn ze ook kritisch en zetten ze me aan het denken – soms doe ik er meteen iets mee."

Twitter is een internetdienst, waarmee je korte berichten van maximaal 140 tekens kunt versturen, die voor iedereen makkelijk te volgen zijn. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) begon een klein jaar geleden berichtjes te plaatsen op twitter om te laten zien hoe hij te werk gaat in Den Haag en in het buitenland. Met bijna 127 duizend volgers en vele tientallen reacties per week beschouwt Verhagen twitter als een geslaagd experiment.

Minister Verhagen maakte persoonlijk kennis met een aantal twitteraars, en sprak met hen over het nut van internetcommunicatie voor het buitenlands beleid en de politiek. "Politiek is saai in de opinie van de gemiddelde burger," zegt Petra de Boevere. "Vanmiddag zijn er hier meer mensen dan een minister ooit in een zaaltje bij elkaar krijgt tijdens een politieke partijbijeenkomst."

Omdat diplomatiek overleg en ministeriële vergaderingen vaak zo abstract lijken probeert minister Verhagen via twitter te laten zien hoe Buitenlandse Zaken in de dagelijkse praktijk bezig is de belangen van Nederland in de wereld te behartigen, welke emoties en motieven een rol spelen, en hoe hij zich daar persoonlijk voor inzet.