OESO stelt richtlijnen op voor bescherming buitenlandse investeringen

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft eind juli overeenstemming bereikt over richtlijnen rondom buitenlandse investeringen. De richtlijnen geven landen de mogelijkheid zowel hun nationale veiligheid te beschermen terwijl tegelijkertijd buitenlandse investeringen kunnen plaatsvinden.

Bescherming nationale veiligheid

In de afgelopen vijf jaar hebben verschillende landen (onder meer Frankrijk, China, Verenigde Staten en Japan) buitenlandse investeringen in toenemende mate aan extra onderzoeken onderworpen. Deze onderzoeken waren gericht op bescherming van de nationale veiligheid, met onder meer verwijzingen naar belangen op het gebied van defensie, veiligheid, openbare orde. Lang niet altijd kon de schijn van protectionisme worden vermeden onder het mom van nationale veiligheid. Volgens de OESO moeten veiligheidsonderzoeken daarom oprecht zijn en niet worden gebruikt als verkapt protectionisme.

Richtlijnen

Om dit te ondersteunen, heeft de organisatie speciale richtlijnen opgesteld die dit moeten voorkomen. De richtlijnen benadrukken de transparantie, voorspelbaarheid, mate van discriminatie en verhouding tot de doelstelling.

Staatssecretaris Heemskerk is blij met de richtlijnen die de OESO heeft opgesteld. 'Dit is van groot belang voor de bevordering van de internationale investeringen en daarmee ook voor Nederland. Want wij zijn wereldwijd zesde investeerder op buitenlandse markten en hebben dus belang bij open markten. Maar het is ook goed voor Nederland zelf, omdat buitenlandse bedrijven voor binnenlandse banen zorgen. Nederlandse bedrijven en werknemers hebben hier dus alleen maar voordeel bij'.

De OESO zal de naleving van de richtlijnen aankomende tijd nauwgezet volgen en publiekelijk verslag doen van de resultaten.