De Uitdaging: 56 ideeën voor een leefbare wijk

De Uitdaging 2009 leverde 56 ideeën voor een leefbare wijk op. En nu zijn de vier finalisten bekend in deze wedstrijd, waarin bewoners en medewerkers van woningcorporaties en gemeenten kansrijke ideeën voor een betere wijk kunnen indienen. Tot de finale in oktober werken zij verder aan hun idee.

De vier genomineerde ideeën en het commentaar van de jury:

Het Blok
Het populaire TV-programma 'Het Blok' toegepast op wijkniveau om energiezuinige woningen voor huuders te realiseren. De jury was erg te spreken over dit idee waarbij verschillende elementen die bijdragen aan een leefbare wijk een plek hebben gekregen. Naast energiezuinige huizen, staat dit idee ook voor: het activeren van bewoners, kennis opdoen en interactie tussen bewoners. Doordat al deze elementen in een competitievorm worden gegoten is het een zeer spannend en inspirerend idee. Ingezonden door Woningcorporatie De Woonplaats, Angelique ten Wolde en Irene Hensbroek.

De Woonbonuskaart
Gedrag dat bijdraagt aan een leefbare omgeving word beloond met middelen die de leefbaarheid nogmaals versterken. Dit idee heeft een positieve insteek. De inzet is niet het verbeteren van de openbare ruimte maar juist op de plek waar de invloed lastiger is, namelijk het eigen domein van bewoners. De manier waarop dit gerealiseerd wordt is simpel en doelmatig. De speelse manier waarop het idee was uitgewerkt sprak de jury aan. Ingezonden door: Woningcorporatie Vivare, Inez Kessels, Elisan Hendericks en Helene Pulles.

Help! We krimpen de Dorpen
Dreigende krimp in dorpen voorkomen door tijdig interventies te plegen op het gebied van imago en economische diversiteit en/of intensiviteit. Vergrijzende dorpen kunnen een groot probleem gaan worden voor de leefbaarheid op deze plekken. Deze inzending getuigt van frisse energie om er tegenaan te gaan, dit aspect heeft de jury zeker aangesproken. Jong Woonbron laat zien niet bang te zijn om een belangrijk leefbaarheidsprobleem van de komende jaren voortvarend aan te pakken. Ingezonden door: Woonbron Hoogvliet, Jong Woonbron.

De Wijk aan het Werk
Banen creëren waarbij bewoners voor een beperkt aantal uren per week betaald worden ingezet voor werkzaamheden in zijn of haar wijk, dit gecombineerd met werkzaamheden bij zijn of haar reguliere werkgever. De wijk wordt de werkgever met weliswaar hogere loonlasten, maar met een hoog maatschappelijk rendement. De jury vond dit zeker een inspirerend idee. Het concept is gebaseerd op trots en verantwoordelijkheid van de bewoners in de wijk. Meer mensen de mogelijkheid bieden om zich in te zetten voor hun leefomgeving kan een absolute meerwaarde zijn voor de leefbaarheid in wijken. Het idee van Living Vision faciliteert deze visie. Ingezonden door: Living Vision, Leon van Moorsel en Alyanna Feenstra.

Finale
In totaal hebben zich 123 deelnemers ingeschreven voor De Uitdaging 2009. Er zijn 56 innovatieve, inspirerende en kansrijke ideeën binnengekomen. De 4 finalisten gaan nu met hun ideeën het zogenoemde 'innovatietraject' in, waarbij zij hun ideeën verder uitwerken ter voorbereiding op de finale op 28 oktober 2009. Hun vorderingen en het juryrapport zijn te vinden op http://www.deuitdaging2009.nl. De winnaar krijgt 2009 € en de mogelijkheid met minister Van der Laan mee te gaan op wijkbezoek.

Zie ook:

  • www.deuitdaging2009.nl