Kamervragen Leijten over de inzet van familieleden vanwege personeelsgebrek

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MEVA-K-U-2943326

6 augustus 2009

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over de inzet van familieleden vanwege personeelsgebrek (2009Z13659).

Vraag 1

Wat is uw oordeel over het bericht dat familieleden gevraagd worden voor de zorg vanwege personeelsgebrek door vakantie? 1)

Vraag 2

Bent u van mening dat zorginstellingen dienen te zorgen voor adequate vervanging van personeel tijdens de vakantieperiode? Zo nee, waarom niet? Zo ja, vindt u de inzet van familie adequate vervanging?

Antwoord 1 en 2

Het is de verantwoordelijkheid van zorginstellingen om het werk zo te organiseren dat er zorg verleend kan worden op de momenten dat daar vraag naar is. Het is echter uit het verleden bekend dat dit in vakantieperiodes wel eens moeilijk is, zoals ook blijkt uit het artikel. De ondersteuning van familie (mantelzorgers) bij de zorgverlening komt de zorg ten goede, dit geldt ook voor de ondersteuning door vrijwilligerswerk. Er kan echter nooit sprake zijn van een adequate vervanging van professionele zorgverlening door familie.

Vraag 3

Bent u van mening dat twee verpleegkundigen op 30 personen voldoende inzet is? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 3

Het gaat erom dat de zorg voldoet aan de normen voor verantwoorde zorg. Hoeveel personeel en wat voor personeel, verpleegkundigen, verzorgenden of helpenden, daarvoor nodig is, hangt af van wat voor cliënten er op een afdeling wonen. Voor demente bewoners moet er bijvoorbeeld altijd toezicht in de huiskamer zijn. Hoeveel personeel aanwezig moet zijn is afhankelijk van verschillende momenten. De nacht is meestal rustig terwijl het tussen 8 en 10 vaak spitsuur is. De inspectie besteedt extra aandacht aan Pieter van Foreest en volgt of de kwaliteit aan de normen voor verantwoorde voldoet.

Vraag 4

Is de personeelsbezetting van deze zorginstelling in tijden buiten de vakantie te dun om het in de vakantie voldoende op te vullen? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 4

Het is aan deze zorginstelling zelf om er voor te zorgen dat er voldoende personeel aanwezig is om zorg te verlenen die voldoet aan de normen voor verantwoorde zorg. Deze zorginstelling kan, indien zij zelf vindt dat er sprake is van onvoldoende bezetting, maatregelen nemen om deze bezetting op peil te brengen. Zoals aangegeven besteedt de inspectie extra aandacht aan deze zorginstelling om te volgen of de kwaliteit aan de normen verantwoorde zorg voldoet.

Vraag 5

In hoeveel gevallen komt een dergelijke oproep voor tijdens de vakantieperioden?

Antwoord 5

Hierover zijn mij geen cijfers bekend.

Vraag 6

Is het waar dat contracten van personeelsleden niet verlengd worden? Zo ja, hoe oordeelt u over deze situatie?

Antwoord 6

Pieter van Foreest ontkent dit volgens het door u geciteerde artikel.
Het personeelsbeleid is de verantwoordelijkheid van de instellingen. Ik beschik niet over aanvullende informatie over eventueel ontslag van medewerkers.

Vraag 7

Is het voor de zorginstelling mogelijk om personeel in dienst te houden met de (lage) zorgzwaartepakketten (ZZP’s) die de bewoners hebben? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 7

Bij ieder zorgzwaartepakket past een hoeveelheid zorg (en personeel) die is afgestemd op de zorgvraag van de cliënt. Er zijn instellingen die er als gevolg van de zorgzwaartebekostiging in budget op vooruit gaan, maar ook instellingen die er in budget op achteruit gaan. Dit kan mogelijk ook gevolgen hebben voor de inzet van personeel (zowel positief als negatief). De invoering van de zorgzwaartebekostiging geschiedt zorgvuldig en geleidelijk. In 2009 is de oude bekostiging nog leidend voor de hoogte van het budget van de instelling. In 2009 zorgt het herallocatietraject ervoor dat instellingen als gevolg van de invoering van de zorgzwaartebekostiging maximaal 2% in budget achteruit gaan.

Vraag 8

Bent u bereid te inventariseren welke ZZP’s zorginstellingen in problemen brengen om vast personeel in dienst te nemen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 8

Bij ieder ZZP past een hoeveelheid zorg (en daarmee ook personeel) die is afgestemd op de zorgvraag van de cliënt. Indien de instelling de hoeveelheid personeel afstemt op de zorgvraag van de cliënten is er geen probleem om vast personeel aan te trekken. Ik zie daarom geen reden om te onderzoeken welke ZZP’s zorginstellingen in de problemen brengen.

1) TVVonline, 7 juli 2009: “Verpleeghuis vraagt familie om hulp in zomer”
http://www.tvvonline.nl/nieuws/id1424-Verpleeghuis_vraagt_familie_om_hulp_in_zomer.html