Nieuwe NAVO-baas ontmoet ISAF-commandant De Kruif

De recent aangetreden secretaris-generaal van de NAVO, de Deen Anders Fogh Rasmussen, heeft tijdens zijn eerste bezoek aan Afghanistan ook Regional Command (RC) South aangedaan in Kandahar. De Nederlandse generaal-majoor Mart de Kruif, die momenteel commandant is van het internationale hoofdkwartier in Zuid-Afghanistan, bracht hem op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

RC South is een belangrijke partner voor de Afghaanse overheid om zorg te dragen voor de veiligheid in de zuidelijke provincies van Afghanistan. De Kruif voert sinds november 2008 het commando over inmiddels ongeveer 32.000 soldaten, die worden ingezet in vijf provincies, Day-Kundi, Helmand, Kandahar, Nimruz, Zabul en Uruzgan. Om te zorgen voor veiligheid in de regio werkt De Kruif nauw samen met het Afghaanse leger en de politie. Rasmussen verklaarde tijdens zijn bezoek verheugd te zijn met deze goede samenwerking tussen de veiligheidsdiensten en ISAF.

Gastheer voor landbouwconferentie

Ook op andere gebieden wordt intensief samengewerkt. Op Kandahar Airfield is gisteren de Regionale Conferentie voor de Zuidelijke Provincies gehouden. De vergadering werd voorgezeten door gouverneur Mangal van de provincie Helmand en de Head of Mission van de United Nations Mission in Afghanistan (UNAMA).

Generaal-majoor Mart de Kruif faciliteerde de conferentie. Deelnemers waren de 5 gouverneurs van de zuidelijke provincies, UNAMA, de Afghaanse ministeries voor Landbouw, Reconstruction and Rural Development, Financiën, diverse internationale ontwikkelingsorganisaties en de Provinciale Reconstructie Teams. Alle partijen gaan een bijdrage leveren aan een regionale aanpak voor landbouwontwikkeling in het zuiden.

Ook vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade in Kabul namen actief deel en lichtten de Nederlandse betrokkenheid bij landbouwopleidingen toe.

Impuls

De conferentie werd afgesloten met het onderschrijven van de noodzaak om, onder leiding van het ministerie voor Landbouw, de landbouwontwikkeling in Zuid-Afghanistan en financiering daarvan, gezamenlijk verder uit te werken.

Verdere ontwikkeling van de Afghaanse landbouwsector zal een grote economische impuls geven aan het zuiden van het land en daarmee een aanzienlijke bijdrage leveren aan de stabilisatie van de regio.