Reageer op plannen CO2-vermindering tuinbouw

Wat vindt u van de plannen voor CO2-kostenverevening voor de glastuinbouwsector? Het ministerie van VROM nodigt u uit op het concept-wetsvoorstel te reageren (internetconsultatie.nl).

Het wetsvoorstel introduceert CO2-kostenverevening in de glastuinbouwsector. De minister van VROM stelt daarbij vooraf grenzen aan de totale CO2-uitstoot van de bedrijven. Overschrijden ze die, dan draaien ze gezamenlijk voor de kosten op. De kostenverevening kan in principe ook omgekeerd werken: valt de uitstoot lager uit, dan kunnen de bedrijven gezamelijk een vergoeding ontvangen.

Dit systeem helpt Nederland de totale CO2-uitstoot te verminderen. Het kabinet wil de uitstoot van broeikasgassen (vooral CO2) in 2020 met 30 procent verminderen vergeleken met 1990. Minister Cramer zet daarom in op duurzame glastuinbouw.

De CO2-kostenverevening is een alternatief voor het Europese emissiehandelssysteem (ETS), waaraan de 6000 glastuinbouwbedrijven niet meedoen. Zij willen een eigen systeem, onder meer omdat zij dan langer van de verlaagde energiebelasting op aardgas gebruik kunnen maken. Dit bespaart de sector jaarlijks ongeveer 150 miljoen euro.

Overheid en glastuinbouwsector hebben samen aan de opzet van het systeem gewerkt. Via internetconsultatie hebben mensen de kans om het wetsvoorstel te lezen en er op te reageren.

Het concept-wetsvoorstel ligt nog tot en met 20 augustus 2009 ter consultatie.