Van Uhm: “Geïntegreerde aanpak werkt”

Volgens Commandant der Strijdkrachten (CDS), generaal Peter van Uhm, ligt er dankzij de inspanningen van de afgelopen jaren in Afghanistan een goede basis voor verdere ontwikkeling door de bevolking zelf. Hij zei dit tijdens de periodieke persbriefing over de situatie in de Afghaanse provincie Uruzgan. “Voor het eerst worden er door en voor Afghanen verkiezingen gehouden. De verkiezingsstations worden bemand door Afghaanse burgers en in de omgeving van die verkiezingsstations enkel Afghaanse politie.”

Naast generaal Van Uhm gaven ook Robert de Groot, plaatsvervangend directeur-generaal Politieke Zaken en Koen Davidse, directeur Eenheid Fragiliteit en Vredesopbouw, (beiden Buitenlandse Zaken) een toelichting. Het drietal staat symbool voor de geïntegreerde aanpak die in Uruzgan met succes wordt toegepast. Hierbij zijn veiligheid, bestuur en ontwikkeling onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Groot benadrukte dat geloofwaardige verkiezingen alleen mogelijk zijn door de samenwerking tussen het veiligheidsapparaat en civiele instellingen, waar de Afghaanse Onafhankelijke Verkiezingscommissie maar ook Nederlandse waarnemers deel van uitmaken. Hij vertelde ook dat de verkiezingen leven onder de bevolking: “Het gaat echt over de inhoud.”

Peter van Uhm nam tijdens de briefing ook afstand van de negatieve berichtgeving over Afghanistan die op dit moment in de binnen- en buitenlandse pers verschijnt. Berichten dat het slechter gaat in Afghanistan en de Taliban zelfs aan de winnende hand zijn, bestempelde hij als ‘nonsens’. Wel erkende hij dat de situatie in het zuiden van Afghanistan complex is en een reactie van de International Security Assistance Force nodig.

Juiste perspectief

In dat kader benadrukte Van Uhm dat de provincie Uruzgan niet te vergelijken is met andere zuidelijke provincies. “Ik wil dat graag in het juiste perspectief plaatsen. Elke provincie is anders in Regional Command South. De tegenstand in voornamelijk de provincies Helmand en Kandahar is hardnekkiger en deze provincies zijn qua oppervlak een stuk groter dan Uruzgan.” Desondanks is hier onder het commando van generaal Mart de Kruif en door de impuls van de Amerikaanse troepenuitbreiding de vijand in het defensief gedrongen.

Geïntegreerd

In Uruzgan is de veiligheidssituatie dus sterk verbeterd. “Operaties in de Baluchivallei en Deh Rashan hebben ervoor gezorgd dat opstandelingen zich voor een groot deel uit deze gebieden hebben teruggetrokken”, bevestigt de CDS. Ook is de oostgrens van het Nederlandse invloedgebied rond Mirabad verder opgeschoven en gemarkeerd met een nieuwe patrouillepost. Hierdoor is de bewegingsvrijheid van civiele spelers verder toegenomen. Zo hebben het Duitse GTZ, het Nederlandse bedrijf GSE en een aantal non-gouvernementele organisaties samen 1 miljoen verbeterde variëteiten van fruitbomen onder de boeren in bovengenoemde gebieden verdeeld.

Toevlucht tot IED’s

Dat de Taliban militair onder toenemende druk staan, blijkt ook uit andere ontwikkelingen. Het aantal vuurcontacten is dit jaar sterk afgenomen, terwijl de Taliban in toenemende mate zijn toevlucht neemt tot geïmproviseerde explosieven (IED’s). Dit weekend vielen er nog tientallen burgerslachtoffers bij een aanslag in Kabul. Deze ontwikkeling heeft tot gevolg dat de tegenstander inmiddels verantwoordelijk is voor 59 % van de slachtoffers, een percentage dat in 2007 nog op 46 % lag. Tegelijkertijd weten de genisten de IED’s steeds beter op te sporen. Het percentage slachtoffers van IED’s steeg tussen januari en mei 2009 veel minder sterk dan het aantal IED-gerelateerde incidenten.