Biomassa en windenergie werpen vruchten af

Het duurzaam energieverbruik in Nederland is in 2008 tot 3,4 procent gestegen van het totale verbruik. Vooral de inzet van biomassa en windenergie waren daarbij belangrijk.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in het rapport "Duurzame energie in Nederland 2008" (cbs.nl).

Windmolens

Nederland nam opnieuw veel nieuwe, grote windmolens in gebruik. In 2008 groeide het vermogen van de windmolens extra hard door een nieuw windpark op zee. Windenergie is nu goed voor ongeveer eenderde van alle duurzame energie in Nederland.

Biomassa

Ook biomassa zorgde voor meer electriciteit. Dat kwam vooral doordat electriciteitscentrales meer biomassa meestoken. Verder zijn er twee afvalhoutverbranders en een kippenmestverbrander geopend.

Het gebruik van biobrandstoffen nam licht toe. Toch voldeden de leveranciers van benzine en diesel niet aan de norm. 3,25 procent van de door hen verkochte brandstoffen moest uit biobrandstoffen bestaan. Maar dat jaar bleef de teller steken op 3 procent.

Warmte- en koudeopslag

Tot slot steeg ook het slim gebruik van warmte iets, van 2 naar 2,1 procent. Technieken als warmtepompen en warmte- en koudeopslag maakten dat mogelijk.

Doel: 20 procent

In 2008 was 3,4 procent van het totale energie verbruik duurzaam. Een jaar eerder was dat nog 2,9 procent - een toename van 17 procent.

In 2020 moet 20 procent van het energieverbruik uit duurzame bronnen komen. Dat hebben de regerende partijen afgesproken. Minister Cramer coördineert het project 'Schoon en Zuinig' dat die doelstelling moet halen.