Kiezerregistratie in Uruzgan van start

In de provincie Uruzgan is dinsdag 20 januari de kiezerregistratie voor de Afghaanse presidentsverkiezing van start gegaan. Het eerste registratiecentrum opende haar deuren in Tarin Kowt in het bijzijn van gouverneur Assadullah Hamdam, de provinciale politiecommandant, de commandant van het Afghaanse leger en de directeur van de Afghaanse inlichtingendienst.

Een verkiezing in Afghanistan gaat er anders aan toe dan in Nederland. Er is geen bevolkingsregister en adressenbestand. Daarom moet iedere volwassene zich eerst laten registreren. In Uruzgan zou het gaan om zo’n 114.000 mensen.

De voorbereidingen en de kiezerregistratie zelf betekenen veel werk voor de Afghaanse veiligheidsdiensten, zoals het leger en de politie. Ze zijn al wekenlang bezig met plannen om de registratiekantoren te vrijwaren van aanslagen.


Voor de veelal rondreizende nomadenstammen van de Kuchi bevolkingsgroep zijn vanwege hun achtergestelde positie binnen de Afghaanse bevolking aparte registratiepunten ingericht. Ook zijn er speciale stations voor vrouwen, waar ze door vrouwelijke agenten kunnen worden gefouilleerd. Een mobiel registratiecentrum wordt ingezet om registratie mogelijk te maken voor mensen in ziekenhuizen, Afghaanse militairen en gevangenen.