Verhagen en Koenders teleurgesteld over voorgenomen Shia-wetgeving Afghanistan

Minister Verhagen en minister Koenders noemen het teleurstellend dat de Afghaanse president Karzai een wet heeft ondertekend die discriminatie van vrouwen legitimeert. "Het is een wet die niet voldoet aan internationale standaarden én niet aan de Afghaanse Grondwet zelf," aldus Verhagen.

De wet bevat richtlijnen voor eigendoms-, erf- en familierecht voor Shi-iten. Met name de rechten van vrouwen staan in de wet onder druk. Koenders (Ontwikkelingssamenwerking): "Vrouwen in Afghanistan moeten er op kunnen vertrouwen dat de autoriteiten hen beschermen en ondersteunen. Ze zijn cruciaal voor de Afghaanse samenleving en de wederopbouw. Dit verkleint de kansen voor vrouwen dramatisch."

Inmiddels kwamen op Nederlands initiatief internationale partners samen om te spreken over de precieze strekking van de wet en de verdere goedkeuringsprocedure. Het Afghaanse parlement moet de wet nog bekrachtigen voor die in werking treedt. Dat is nog niet gebeurd. Nederland zal in ieder geval samen met partners een sterk protest laten horen.

Eerder dit jaar maakte Verhagen (Buitenlandse Zaken) zijn zorgen kenbaar aan zijn Afghaanse collega Spanta. Nederland had met andere landen van de NAVO en de Europese Unie aangedrongen op het opschorten van de wet.

Als de wet van kracht zou worden, is die van toepassing op vrouwen van de shi'itische minderheid in Afghanistan, ongeveer 15 procent van de bevolking.