Antwoorden op Kamervragen Arib over vruchtbaarheidstoerisme

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DZ-K-U-2944949 19 augustus 2009
Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Arib (PvdA) over vruchtbaarheidstoerisme (2009Z13991).

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink
Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Arib over vruchtbaarheidstoerisme (2009Z13991).

Vraag 1

Bent u op de hoogte van het verkennend onderzoek naar vruchtbaarheidstoerisme van de Europese Vereniging voor Voortplantingsgeneeskunde? 1)

Antwoord 1

Het artikel in Trouw van 30 juni 2009 heb ik gelezen.

Vraag 2

Wat is uw reactie op het feit dat vrouwen, die dat kunnen betalen, na drie in-vitrofertilisatie(IVF)pogingen nieuwe pogingen in het buitenland ondernemen ?

Antwoord 2

Het staat mensen vrij om zorg in het buitenland te halen. Dat geldt ook voor alle IVF-pogingen, ongeacht of deze ten laste van de zorgverzekering komen. De Zorgverzekeringswet (Zvw) beperkt het inroepen van de verzekerde zorg niet tot zorgaanbieders in Nederland.

Vraag 3

Klopt het dat vruchtbaarheidsbehandelingen in het buitenland, waarbij meer dan twee embryo’s worden teruggeplaatst, worden vergoed vanuit de basisverzekering, en dat ook eventuele complicaties worden vergoed uit de premiegefinancierde zorg?

Antwoord 3

Neen dat klopt niet. IVF-pogingen vallen alleen onder de te verzekeren prestaties op grond van de Zvw indien maximaal twee embryo’s worden teruggeplaatst. IVF-pogingen waarbij meer dan twee embryo’s worden teruggeplaatst, komen dus niet ten laste van de zorgverzekering.
Wel is het mogelijk dat zorg die deel uitmaakt van het Zvw-pakket en verleend wordt vanwege complicaties na gebruikmaking van niet-verzekerde zorg voor rekening van de zorgverzekering komt. Het gaat er bij de Zvw om of de verzekerde is aangewezen op Zvw-zorg en niet waardoor de behoefte aan die zorg is veroorzaakt.

Vraag 4

Overweegt u, naar aanleiding van het feit dat verzekeraars alleen in eigen land eisen kunnen stellen aan de kwaliteit van de zorg, de indicaties voor IVF in Nederland te verruimen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 4

Om een kwalitatief betere en doelmatige IVF-behandeling te stimuleren, is per 1 januari 2007 geregeld dat een IVF-poging onder de te verzekeren prestaties Zvw valt, indien maximaal twee embryo’s worden teruggeplaatst. Aanleiding daarvoor is het rapport van ZonMw van 15 juni 2005 over vruchtbaarheidsstoornissen geweest. Daarin werd geconstateerd dat er in de praktijk vaker dan nodig twee embryo’s tegelijkertijd werden teruggeplaatst. Dat is onwenselijk, omdat dat zou kunnen leiden tot meerlingen. Naast hogere kosten voor de begeleiding van de zwangerschap, leidt dat ook tot een verhoogde kans op complicaties voor zowel de moeder als voor de kinderen

Vraag 5

Bent u van plan binnen Europa aan te dringen op snelle implementatie van richtlijnen waarin staat dat maximaal twee embryo’s teruggeplaatst mogen worden? Zo ja, wanneer en hoe? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 5

Ingevolge artikel 152 van het EG-verdrag is iedere lidstaat vrij in het inrichten van zijn stelsel van gezondheidszorg. Los van de vraag of inmenging zich daarmee verhoudt, is een dergelijke inmenging niet nodig omdat, zoals ik hiervoor heb gesteld, een IVF-poging slechts onder de zorgverzekering valt indien maximaal twee embryo’s zijn teruggeplaatst. Dat geldt ook verzekerden die ten laste van de zorgverzekering voor IVF-pogingen naar het buitenland gaan.

1) Trouw, 30 juni 2009