Defensie koopt 14 Bushmasters voor Uruzgan

Defensie schaft nog eens 14 gepantserde Bushmaster-patrouillevoertuigen aan. Deze komen bovenop de 14 Bushmasters die in juni al werden aangeschaft en deze maand in Uruzgan in gebruik worden genomen. De aanschaf bedraagt in totaal 10,9 miljoen euro, zo liet staatssecretaris Jack de Vries de Tweede Kamer gisteren weten.

De Bushmaster is van grote waarde voor de Task Force Uruzgan (TFU) omdat dit voertuig veel bescherming biedt tegen bermbommen. Door verliezen in de afgelopen periode en de lange tijd die het kost om beschadigde Bushmasters weer inzetbaar te krijgen, met name bij reparatie in Australië, dreigde een tekort.

Speciale verwerving

Negen nieuwe Bushmasters worden direct toegevoegd aan de inzetbare voertuigen. De overige 5 vormen een reserve voor het opvangen van mogelijke toekomstige verliezen. Hiermee komt het aantal door Defensie aangeschafte Bushmasters op 86 Bushmasters, waaronder een lesvoertuig en 9 exemplaren met een IED-onderzoeksarm.

Het contract met de fabrikant van de Bushmaster, Thales Australia, wordt op korte termijn getekend. Dit maakt levering vanaf oktober dit jaar mogelijk. De snelle aanschaf van dit soort behoeften, is mogelijk door een speciale manier van verwerving. Deze ‘Fast Track Procurement’ is ontwikkeld door de Defensie Materieel Organisatie.