Ook flitskredieten in 2010 onder financieel toezicht

Ongeacht hun looptijd vallen alle consumentenkredieten vanaf volgend jaar onder financieel toezicht. Ook op flitskredieten, leningen korter dan een maand, zullen dan de regels uit de Europese richtlijn consumentenkrediet van toepassing zijn. Dat schrijft minister Bos vandaag in antwoord op Kamervragen.

Implementatie van de richtlijn betekent dat de regels voor kredietreclame, precontractuele informatieverstrekking, inhoud van de kredietovereenkomst en beoordeling van kredietwaardigheid ook gaan gelden voor flitskredieten. Aanscherping van de regels betekent meer transparantie en levert daarmee een verbetering op voor consumenten. Zo moet straks het jaarlijks kostenpercentage worden vermeld in de informatie die de koper geruime tijd voor het aangaan van de overeenkomst moet ontvangen.

Het wetsvoorstel ter implementatie van de richtlijn moet nog worden goedgekeurd en behandeld en zal naar verwachting per 11 juni 2010 in werking treden.

In de brief laat Minister Bos ook weten dat hij de Tweede Kamer zoals toegezegd binnenkort een onderzoek zal sturen naar de kostenstructuur van aanbieders van flitskredieten. Daarbij zal hij ook aankondigen of de maximumkredietvergoeding op deze leningen van toepassing wordt.