Verkiezingen Afghanistan: waarnemers Uruzgan

Al twee weken wonen en werken twee Europese waarnemers op Kamp Holland. Anna, een Italiaanse advocaat, en Stéphane, een Franse politicoloog rapporteren over de voorbereidingen van de verkiezingen en over de gang van zaken op de verkiezingsdag zelf.

Anna en Stéphane zijn enthousiast over hun werk in Uruzgan: “Hoewel het een geïsoleerde en behoudende provincie is heeft Uruzgan veel belangrijke politieke leiders voortgebracht. Dat zet het in Afghanistan ook op de kaart. Juist voor Uruzgan zijn deze verkiezingen dan ook een belangrijke stap naar een normale samenleving. De hulp van Nederland daarbij is heel belangrijk.”

Zij maken graag gebruik van de kennis van de Nederlanders over Uruzgan en hun grote netwerk aan contacten om een goed beeld te krijgen van wat er speelt. Anna en Stéphane spreken daarvoor met zoveel mogelijk mensen: de onafhankelijke verkiezingscommissie, de gouverneur, het provinciaal bestuur, de klachtencommissie en natuurlijk met kandidaten zelf en hun helpers. Omdat veiligheid een belangrijk punt is spreken zij ook met de Afghaanse politie en met het leger om te kijken hoe die voor zorgen dat de kiezers veilig kunnen stemmen.

De Europese Unie heeft een waarnemingsmissie naar Afghanistan gestuurd voor de verkiezingen van 20 augustus waar de Afghanen een president en een provinciale raad kiezen.
In bijna alle provincies zijn Europese waarnemers. Anna en Stéphane hebben Uruzgan als werkterrein.