Verhagen: verkiezingen belangrijke stap voor democratie in Afghanistan

Minister Verhagen feliciteert de Afghaanse bevolking met het verloop van de verkiezingen. "De stemlokalen zijn zojuist dichtgegaan. Het lijkt erop dat deze dag rustig is verlopen", aldus Verhagen. "Het wachten is nu op een eerste oordeel van de Afghaanse en EU-verkiezingswaarnemers."

Volgens Verhagen (Buitenlandse Zaken) kan nu al de conclusie worden getrokken dat deze verkiezingen een belangrijke stap zijn in de democratische ontwikkeling van Afghanistan: "Ik ben zeer onder de indruk van de prestatie die de Afghanen hier hebben geleverd".

De geheel door Afghanen zelf georganiseerde verkiezingen waren een niet geringe logistieke uitdaging. Er zijn geruchten dat de verkiezingen niet overal vlekkeloos zijn verlopen.

"Natuurlijk is niet alles helemaal volgens ons boekje gegaan. Daar moeten we reëel in zijn", zegt Verhagen, die benadrukt dat het vertrouwen van de Afghaanse bevolking in de uitslag de belangrijkste graadmeter voor succes zal zijn.

De verkiezingen van vandaag waren de tweede presidentiële verkiezingen sinds 2001, toen het Taliban-regime werd verjaagd na de aanslagen van 11 september.